İçindekiler
İkinci Katarakt Nedir?
Katarakt ameliyatı sonrası katarakt tekrarlar mı? Katarakt ameliyatı sonrasında halk arasında “ikinci katarakt” olarak bilinen bir durum ortaya çıkabilir. Katarakt alındıktan sonra, göz içine yapay bir mercek yerleştirilir. Bu mercek, gözdeki doğal lensin kapsülüne konur. Zamanla bu kapsül saydamlığını kaybedebilir ve opaklaşabilir, bu duruma “kapsül opasifikasyonu” denir. Halk arasında bu durum “ikinci katarakt” olarak bilinir.
İkinci Kataraktın Tedavisi
İkinci kataraktın tedavisi için ameliyat gerekmez. Hastaların yaklaşık %30’unda, katarakt ameliyatından 1-2 yıl sonra merceğin yerleştirildiği kapsülde bulanıklık gelişebilir. Bu bulanıklığın tedavisi, poliklinik şartlarında uygulanan YAG Lazer adı verilen bir işlemle yapılır.
YAG Lazer İşlemi Ne Kadar Sürer?
Katarakt ameliyatı sonrası gelişen bu opaklığın temizlenmesi için kullanılan YAG Lazer işlemi oldukça kısa sürer, genellikle 1-2 dakika içinde tamamlanır. İşlem sırasında hasta herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık hissetmez.
Bu işlem poliklinik ortamında gerçekleştirilir ve ameliyathane gerektirmez. YAG Lazer ışınları, göz bebeğinin arkasında yer alan bulanık zarı parçalayıp temizler. Bu işlem, yalnızca uzman bir göz hekimi tarafından yapılmalıdır.
YAG Lazer Sonrası Görme Ne Zaman Düzelir?
Görme, YAG Lazer işleminden sonra genellikle 1 gün içinde normale döner. İşlem sonrası gözde kısa süreli uçuşmalar olması normaldir ve bu, lazerin parçaladığı zara bağlıdır. Bir süre sonra bu uçuşmalar tamamen kaybolur.